המטבח של שייקה וחפצי מנופים - מטבח בצבע מוקה עושים באהבה!
בשלב החלום היה לי ברור שהמטבח שלנו הולך להיות שילוב של פונקציונליות-אסתטיקה- אוירה משפחתית. או ליתר דיוק פורמייקה-המון מגירות-וצבעים טבעיים.
הצבעים הטבעיים של המטבח יאפשרו לנו להחליף את האקססוריז כל כמה שנים.
בנוסף רצינו שולחן אוכל מרווח לפחות ל-6 אנשים שיושבים מסביבו.
יצאתי למסע באינטרנט למציאת הטיפים והאתרים שיסייעו לי לגבש את הרצוי אצלי בבית. מידיי פעם זרקתי מילה לבעלי, הוא הנהן ואני והמשכתי לחקור את הנושא. בהסתכלות לאחור מדובר בתהליך חשוב מאוד של צבירת ידע וגיבוש הקונספט המתאים.
אין מעצב בעולם שידע מהם הצרכים הספציפיים אם הלקוח לא ינקוב בכל פרט ופרט.
הנתונים למטבח היו ידועים: משפחה דתית (2 כיורים, כלים בשרי+חלבי, כלי פסח, פלטה ומיחם של שבת והרבה כלים שמצטברים בשבת בכיור).
אני גבוהה מהממוצע (והשיש בהתאם), 4 ילדים ועוד חברים שמתארחים לארוחות ככה פתאום. יש לי חיבה לקו נקי ומעט וינטג'י.
החלום שלי הוא על אדן חלון עליו אגדל מתישהו צמחי תבלין ואבן חירבה מדהימה שהאדריכל עיצב לנו מעל קיר אחד בהתאמה לסלון ולכניסה לבית.
אהה... גודל המטבח הוא בערך 3.6X4.1מ'. לדעתי לא מאפשר אי ישראלי נכסף...
הדיונים החלו תוך כדי בניית הבית. את חלקם שיתפתי באתר של לימון מטבחים:
- 2 כיורים וכיריים - כיצד למקם את השלושה למשפחה שומרת כשרות? האם אזור עבודה ואזור בישול כך ששני הכיורים באותה צלע? האם כיור-גז-כיור?
- קולט אדים - האם הכרחי? חסר לי לנקות עוד משהו במטבח????
- שולחן המטבח - בר או גובה רגיל? לכמה סועדים? חומרים???
- ירקות יבשים - האם להשאיר מקום פתוח עם סלסלות?
- תריס - אני לא אוהבת את המראה וזה גם יקר- מה התחליפים?
ועוד ועוד.....
לאחר חשיבה מעמיקה, יום ולילה, שרק מי שבתהליך תכנון מטבח מבין כמה הראש עסוק בקבלת החלטות על הקוביה הזאת שקוראים לה מטבח... הוחלט ללכת על קיר ארונות שבמאונך אליו כיור בשרי. אחרי הכיור הבשרי השארנו שטח עבודה של 110ס"מ וכיריים 70ס"מ עד לפינה.
הכיריים הם של גז על משטח זכוכית. אין מה לעשות: בישולים אמיתיים הם על גז... זה חלק מהאווירה!
במאונך אזור עבודה חלבי, ומשמאלו כיור חלבי ולאחריו 90ס"מ של "אזור הקפה והמטרנה".
בסך הכל התכנון של חלוקת השיש שהצגתי למעצבת נתקבל ורק חלוקת המגרות מעט שונתה. לטובה.
.jpg)
הכיור החלבי בצד ימין. מימין לכיור החלבי - שטח הקפה וה"מטרנה". משמאל לכיור החלבי - שטח עבודה לבישול. ומעל בקלפה האמצעית אלמגוב. משמאל לכיריים נמצא הכיור הבשרי ושרפרף של איקאה.
עלויות: 48 אלף ש"ח ללא מכשירי חשמל שהבאנו איתנו מהבית השכור.
ועכשיו התירוצים... המחיר ניתן לאחר לחץ אינטנסיבי ומוצלח, כולל שולחן העץ לא סטנדרטי 90X220סמ', עם רגל אלומיניום. השולחן יושב בצד אחד על ארון שלא נראה בתמונות.
וגם... לארונות הגבוהים יש גובה לא סטנדרטי של 2.50מ'.
יש במטבח 22 מגרות נשלפות (מגרה מתחת לכל כיור והשאר נשלפים או מגרות חיצוניות).
שיש - גובה השיש הוא 92ס"מ. מדובר בשיש אבן קיסר דגם חדש יחסית ומקסים שמספרו 4230. השיש עולה 10ס"מ על הקיר וכן מחפה את אדן החלון הרחב.
חיפוי הדלתות – הדלתות מחופות פורמייקה ב- 2 צבעים: קיר הארונות והארונות התחתונים- צבע קפה/מוקה W2226, והקלפות הן בצבע לבן מבריק W0131 של חברת ווילסון ארט ללא ידיות.
מעל השיש נצבע הקיר בצבע שמן, קל לניקוי ולא מצריך חומר נוסף מעבר לקיים.
המטבח מתאים לכללי המשולש ושטחי העבודה ונח מאוד לעבוד בו.
ניצול הפינות ע"י מגרות בצדדים ולא כולל פתרונות יקרים או המצריכים התכופפות בלתי אפשרית להרמת המכסים שנפלו אי שם.
הכיריים בין 2 הכיורים: לבשרי הענקתי את שטח העבודה רחב של 1מ' ולחלבי מימין יש 60ס"מ שטח עבודה + פינה המאפשרת עוד מקום ארגון.
מיקום הכיור החלבי נתן 90ס"מ מימינו וכך פינת הקפה והכנת הכריכים בבוקר נעשים בכיף.
טיפ 1: לתכנן כמה שיותר מדפים. לדוגמא, אם יש קלפה של מיקרוגל יתכן וניתן להוסיף מדף מעל המיקרוגל. אצלי יש מדף כזה המשמש להנחת מכסי המיקרו ועוד דברים. אנחנו קיבלנו מדפי פנים לפי בקשתנו, וכשאני סופרת הוספתי 5 מדפים! אם נתרגם את כל המדפים האלה לשטח אחסון מדובר ב...3.9 מ'!!! כמובן יש לקחת בחשבון את הגובה המתקבל.
טיפ 2: מיקום פלטת השבת. כל שומרי השבת מהנהנים בראשם... כן - זו בעיה ידועה! הפתרון שמצאנו הוא להניח אותה בקלפה מעל המקרר עם בקשה למדף נמוך כך שלא יתבזבז סתם הגובה. טוב... זה פתרון למשפחה גבוהה כמונו אבל לא רק.
טיפ 3: לשומרי הכשרות בעלי 2 הכיורים הנפרדים. מעצבי המטבחים פחות אוהבים את הסדר כיור-כיריים-כיור כשהכיריים נמצאים בפינה. אבל תסתכלו על התמונות ותראו שהפונקציונאליות לא החטיאה את האסתטיקה. לכו על זה. נח מאוד גם עם הכיריים בפינה וכך אף אחד לא מתבלבל!
טיפ 4: שקעי החשמל. תמיד אומרים לתכנן הרבה אז טיפ להוזלת העלויות: פשוט בקשו מהחשמלאי שקע כפול וכך ב-2 נקודות חשמל יש... 4 שקעים לכל דורש. תכפילו את הטיפ בכ-5 מקומות במטבח וחסכתם משהו. ואל תחששו מעומס יתר על נקודת החשמל. בדוק!
טיפ 5: אסתטיקה לא חייבת לכלול כיור באמצע החלון... חשוב יותר לתכנן את חלוקת משטחי העבודה והחזיתות. לדוגמא, הצעה של המעצבת היתה בחזית המטבח בו יש חלון, להאריך את המגרות ולתכנן את מגרת הבקבוקים כך שיהיו בה נשלפים ולא מגירות חיצוניות.
טיפ 6: כיור עמוק זה MUST. בחרתי כיורים בעומק 24ס"מ. וזה אומר שהמטבח לרוב נראה נקי ולא עמוס בבלאגן.
טיפ 7: השרפרף של איקאה. לקבלת מראה אישי צבעתי אותו חלקית בצהוב בצבע שמן (קל לניקוי) והוא משמש את הילדים לטפס כדי לשטוף ידיים או להכין איתי עוגה. להורים השרפרף עוזר להגיע לארונות העליונים. ולחברים הוא משמש כעוד כיסא. וכמו שאתם רואים – תוספת של עוד צבע היא משהו משמח במטבח. מומלץ בחום!!!
טיפ 8: כיסאות עושים את זה למטבח. את הכיסאות הבאתי משוק הפשפשים וריפדתי שרפרפים בבד מנחלת בנימין. הוספתי את קופסת הלחם של סבתא דבורה שלי ואת קופסת האמייל הלבנה שלה והתחושה מתחילה להיות ביתית.
קיר ארונות בצבע קפה המחופה אבן חירבה בהתאמה לסלון
על מה ויתרתי???
תקציב- מעט חרגנו. אבל במבט לאחור אני חושבת שבחרנו נכון. נוסיף על זה גם התקנה מקצועית של המטבח, שנתנה לנו את האישור הסופי שכל שקל היה שווה. ולא נשכח שחסכתי כמה גרושים בחיפוי הקיר. וגם, בגלל המיקום, המטבח מואר בכל שעות האור אז חסכתי כמה שקלים נוספים כל חודש.
חיפוי קרמיקה- קיבלתי את עצת האדריכל לא להרבות בחומרים כי אבן החירבה כבר עושה את האווירה. אני אוהבת את התוצאה.
הבר האיני בכל בית ישראלי- החלטנו לעשות שולחן בגובה רגיל ולא בגובה השיש. אני חושבת שזאת החלטה מצוינת במשפחה עם ילדים. מה גם שכל כסא ברחבי הבית מתאים לכל החברים המצטרפים.
אפשר לפרט גם על הכיף של המגירות ובמיוחד המגירות הרחבות שנכנס בהן הכל, על מזווה ברוחב 80סמ' מעולה, על תכנון תאורה מתחת לקלפות (שיש להן שקע נפרד עם שעון שבת ואז ניתן להכין מטרנה גם ב- 03:00 בבוקר). וגם על 4 נקודות תאורה בתקרה שמהוות המשך יצירתי של תכנון המרחב...
יש עוד כמה פרטים חסרים במטבח: גופי תאורה בסגנון תעשייתי שאני אמצא מתישהו, אולי אוסיף מדף לכוסות מתחת לקלפות הלבנות, אולי וילון רומי ועוד ועוד...
טוב, לא אלאה בפרטים כי באמת הגענו לשלב בו האוכל הוא הקובע!
המטבח יצא גם נעים וגם מקום לאוכל טעים וכל בני המשפחה והאורחים נהנים מאוד מהתוצאה!
מוזמנים תמיד לבקר אצלנו בשומרון וליהנות!
.jpg)
תכנון חלוקות חלונות עם 2 פתיחות אפשריות - קיפ או צד. מתחת חלון קבוע המאפשר הנחת דברים ושימוש בברז גבוה מותאם
.jpg)
פלטת השבת קיבלה מקום של כבוד
.jpg)
ולסיום הנה שוב תמונה של המטבח - קווים נקיים עם שיש בגובה 2סמ' וכסאות סבתא שקיבלו חידוש מרענן!
אנחנו גם משפחה דתית עם שלושה קטנים לפני תכנון של מטבח חדש.
קיבלתי המון טיפים מהמטבח שלכם.
האם ניתן לקבל את פרטי הקשר של הנגר. אשמח מאוד.
קרן 054-5712312
היחידה התחתונה נפתחת כמו של מיקרוגל ובכך בהחלט מגבילה את השיש אבל מבחינתי זה יתרון כי אני לא יכולה להשאיר שם בלאגן אלא זה אך ורק ליבוש זמנישל כלים כשהקלפה סגורה או פתיחתה ושימוש במכשירים שבפנים כשיש אפיה ובישול. זהו שיש של 55 ס"מ ואילו היה יותר רחב מה טוב אבל הוא לא....
חשבתי אם כדאי ל"בזבז" מקום על תנור שני לחלבי כי ניתן הרי להשתמש באותו תנור בתנאים מסויימים והחלטתי שאם כבר יש מקום אחסון רב בכל קיר הארונות אתפנק עם 2 תנורים שמסייעים בעיקר בהכנות לשבתות וחגים.
האבן המדהימה מופיעה בעוד נקודות בבית ואינה מנותקת מהאוירה הכללית- תודות לאדריכל.
תודה!
אני חושבת שישיבה נוחה בצוותא יומיומית נותנת את התחושה הכי משפחתית שבעולם
כמה שאלות:
מהו אורך המגרה מתחת לכיריים והאם זה נח? האם המקרר נפתח הפוך? כי אחרת זה לא נוח, האם עשיתם למקרר נישה או שהארונות עמוקים?
אני מאוד מתחברת למטבח ביתי כזה. כיף לראות!
אותו כנ"ל תוכננו מגרות רחבות בצד החלבי (מתחת לאזור הקפה-מטרנה ) כך שכבר יש מקום לכל הסירים במגרות התחתונות ולצלחות וכלי הגשה במגירה האמצעית. אני חושבת שחשוב להגדיר מהם המאפיינים שמטבח נניח יותר אפיה/בישול או כמה מבשלים במקביל ולחילופין מה בעיקר מאחסנים. לדתיים מומלץ הגדרת אכסון חלבי/בשרי ואם נניח כמות העבודה הבשרית הוא הרב (כמונו) אז יש להקצות יותר אכסון ויותר שטח עבודה.
המקרר למזלנו עוד הפוך מהדירה הקודמת... ואכן את צודקת שזו נקודה משמעותית , אם כי יש מקום של 1.45 בן השולחן למקרר וזה ממש מרווח (תוכננה נישה בעומק 10 ס"מ כך שהמקרר לא בולט). הארונות סטנדרטי בעומק 60 ס"מ.
גם אני אוהבת צבעי החום והקלפות הלבנות מעט מורידות את העומס.