המטבח של נילי צביאלי מזכרון יעקב - מטבח פתוח בקו נקי - האומץ משתלם!
הרצון העז שלי להחליף מטבח נבע בעיקר מהצורך להגדיל ולפתוח את כל איזור המטבח. ליצור קשר נכון יותר בינו לבין פינת האוכל ששימשה אותנו לעיתים רחוקות בגלל מיקום לא נוח.
בשלב הראשון פשוט שברנו (בעזרת שיפוצניק כמובן) את כל קירות הפנימיים, והפכנו את הקומה התחתונה לחלל אחד ובו סלון ומטבח, ללא שום הפרדה.
המטבח הקודם -
בין המטבח לבין פינת האוכל היה קיר. כל אזור המקרר והבילט-אין היה סגור עם דלת כמרפסת שירות ששימשה לכביסה, ובו הייתה דלת היציאה לחצר.
כדי להוסיף "חטא על פשע" יצרו מעין נישה למקרר - עוד קירות, ממש כמו במבוך. כדי לסגור את המטבח סופית נוסף מעין דלפק אכילה בגובה שולחן סטנדרטי. למותר לציין שהמטבח היה די חשוך, למרות החלון הדי גדול שבו.
המטבח החדש -
הפלת הקירות הכניסה קודם כל הרבה אור למטבח ולקומה כולה. אכן, התלבטתי כיצד תיראה דלת יציאה שהיא חלק מהמטבח, ולכן בחרתי בדלת זכוכית חלבית שמצד אחד תכניס אור, ומצד שני תאפשר פרטיות ותהיה אלמנט דקורטיבי. את החלון מעל הדלת, השארתי שקוף. הפרופיל של הדלת ושל חלון המטבח הותאמו אחד לשני.
נבנה קיר אחד ברוחב 75ס"מ בלבד מגבס על מנת שיסגור את דופן המקרר. הקיר יוצר חציצה מינימאלית בין המטבח לבין דלת הכניסה לבית.
כעת ניתן היה להגשים את החלום האולטימטיבי שלי ושל כל משפץ/ת מטבחים – אי!
רציתי אי ולא בר כמו במסעדה/בית קפה. היה חשוב לי שהישיבה תהיה נוחה (למרות הגובה), שיהיה מספיק מקום לרגליים, ושהישיבה תהיה פנים אל פנים.
בנוסף, רציתי שהאי יכיל מקומות אחסון נוספים שהגישה אליהם תהיה משני צידי המטבח - החיצוני והפנימי.
היה לי חשוב שהאי לא יחסום את האזור שלפני הכיריים, ואת הגישה למקרר, כך שנוחות העבודה במטבח לא תיפגע גם כשיושבים לאכול.
האי עשוי פורניר בגוון אלון מולבן שמוסיף מעט חמימות למטבח הבהיר. הכיסאות נקנו באיי די דיזיין, כסאות מתכווננים, יציבים ונוחים מאוד!
את המטבח רכשנו בחברת "סמגל" ועלותו כ- ₪35,000.
חזיתות המטבח עשויות פורמייקה בגוון שמנת, גוף המטבח עשוי "סנדוויץ", ידיות אינטגראליות כסופות (הכי עדינות שהיו), מסילות "בלום" עם טריקה שקטה.
השיש - אבן קיסר כולל פנל חיפוי צר ואדן החלון עלה כ- ₪6,500. עדיין לא החלטתי לגבי המשך החיפוי, בעיקר באזור הכיריים שנוטה מעט להתלכלך בעבודה אינטנסיבית - אשמח לרעיונות!
מבט על האי מצידו החיצוני
החלק האהוב עליי הוא אזור הכיריים. בחרתי בכיריים רחבים (75 ס"מ) בטכנולוגית אינדוקציה, ומעליהם התאמתי קולט זכוכית שחור ברוחב 90 ס"מ אשר נפתח בעת הצורך.
הכיריים והקולט נבחרו משום היותם קלים מאוד לניקוי, אלמנט חיוני כאשר מדובר במטבח פתוח.
המקום משמאל לכיריים שימושי מאוד, ומאפשר לי לשים מכשירי בישול נוספים כגון צ'יפסר ולהפעיל תוך כדי את קולט האדים.
הכיריים והקולט - מתאימים ומשלימים זה את זה
מדיח הכלים שנבחר – אינטגלי מלא כדי לא לפגוע באחידות המטבח. הוא ממוקם מימין לכיור.
בשל מבנה המטבח לא היה מקום רב לארונות עליונים, והקלפה הקטנה משמשת לכוסות בלבד. יש לציין שלמרות גודלה היא מכילה המון בשל המדף הפנימי בתוכה.
יש במטבח שתי עגלות בקבוקים - אחת בסמוך לכיריים למצרכי הבישול המידיים: תבלינים, שמן, חומץ, רטבים וכו'. עגלה נוספת ממוקמת באי משמשת לאחסון תרכיזים, שתייה קלה, יין וכדומה.
מספר דברים שהייתי משנה בדיעבד כי הריי "אין חכם כבעל ניסיון" :
- הייתי מוסיפה שקעים חשמליים נוספים, הן בצדי המטבח (עשיתי רק 2 בכל צד) והן בחלק שבין הכיור לכיריים, שם הם חסרים לי מאוד.
- הייתי עושה ארון כיור רחב יותר מ 60ס"מ – זה מעט הגביל אותי בבחירת הכיור, והכיור שלי לא מהגדולים.
- תאורה - אמנם המטבח שלי מוצף אור במהלך היום, אך הייתי מוסיפה נקודות נוספות ממוקדות מעל משטח העבודה לעבודה בשעות הערב ובימים אפורים.
לסיכום,
אני מרוצה מאוד מהתוצאה הסופית של המטבח, הן מבחינת העיצוב והן מבחינת הפרקטיות שלו.
כל מי שנכנס הביתה, מיד מתייחס למטבח, אף אחד לא נשאר אדיש. מתבוננים, מסיירים, פותחים דלתות, "מלטפים" שואלים על מכשיר זה או אחר. ואני כמו אימא גאה, שמחה להראות ולהסביר.
לכל אלה שהפחידו אותי ממטבח פתוח, אני ממש לא מסכימה אתכם. המטבח הוא מוקד חברתי לבני הבית ולאורחים, משקיעים בו כל כך הרבה כסף, אז אין מה להסתיר אותו.
ולגביי סוגיית הניקיון של מטבח פתוח. בעיניי זה יכול להתאים לכל אחד אם הוא מסכים לעשות "סוויץ" קטן בראש: הרי בכל מקרה אחרי הבישול והאכילה צריך לנקות. לכן צריך להכניס להרגל לנקות מיד אחרי. הניקיון הוא בדיוק אותו הדבר, אז מה זה משנה אח"כ או עכשיו? גומרים עם זה וזהו.
נסו ותיהנו!!
אזור המקרר והבילטאין. הקיר מפריד בין הכניסה לבית לבין המטבח
האי - מבט מצידו הפנימי של המטבח
סמכי עליי - נראה בדיוק כמו חדש!
הכיריים של חברת ווירפול עלו כ-4000 ש"ח, והקולט של חברת קופר, עלה כ-2500 ש"ח. רכשנו אותו בסמגל אלקטריק, אח"כ ראיתי שמוכרים אותו גם באיקאה.
בהצלחה!
אשמח לבדוק איתך לגבי משטח השיש- אני רואה שהוא לבן.. בימים אלו אני בוחרת את המטבח שלי בביתי החדש, ואני מתלבטת בין שני משטחי שיש קיסר (שנותנים לי בסטנדרט..) אפור ולבן. בעלי נורא רוצה את הלבן ואני מאוד מתלבטת כי שמעתי שיש כאלה שנורא מתחרטים מאחר וכל דבר מלכלך אותו ויוצר כתמים- מה שהופך אותו לנורא לא פרקטי.. האם את מרוצה מהשיש הלבן? האם הוא קל ופרקטי בניקיון? אשמח לעצתך כבעלת ניסיון..
אורך 230 ס"מ .
האי יושב מול שיש באורך 4 מטרים.
לפי התמונות האי "צף" לו במרחב כשהוא קטן יחסית לשטח של השיש המקביל לו. אולי במציאות זה פחות בולט אבל אולי הייתי מגדילה את עזור המגרות כדי ליצור איזון. בכל מקרה מטבח יפה ופרקטי.
וגם הדלת שם אם פותחים אותה ובדיוק התנור פתוח..??
יכולה להרגיע שזה לא מפריע במיוחד לאחר שמתרגלים.
לגבי הדלת היא נפתחת כלפי חוץ, כך שאין עם זה שום בעיה.