המטבח של אילנה מאדורה - מטבח משפחתי עם נגיעות של טורקיז
זכינו לבנות בית חדש בשכונה חדשה בישוב אדורה שבהר חברון. הנוף הנשקף מהמטבח מאפשר לנו לראות את ערי השפלה - את קרית גת, את אשקלון ובראות טובה את ראשון לציון ואת תל אביב.
הנוף המדהים שנראה מהחלון גרם לי להחליט שאחד הכיורים יעמוד מתחת לחלון עם הנוף, כך שמטלת שטיפת הכלים במטבח תהיה מטובלת ביופי ובקסם של נופי ארצנו הקטנטונת.
אחרי ההקדמה המעט ציורית אני מגיעה אל תוך המטבח. במטבח שלנו מבשלים ארוחות למשפחה גדולה וענפה ב"ה. יש לי צוות בשלניות (הבנות שלי) שכל אחת צריכה את העמדה הנוחה שלה במשימות הבישול לשבת וחג.
העקרונות שהנחו אותנו בתכנון המטבח -
- לא גדול מידי, כך שהתנועה בו ממקום למקום תהיה מינימאלית.
- שיהיו בו שלוש או ארבע עמדות עבודה, ושרוב המוצרים וכלי העבודה יהיו זמינים.
- פינת אוכל שלא תיצור "התנגשות" בין המבשלים לבין האוכלים, אך גם לא תיצור "נתק" ביניהם.
- פינה שתאפשר עבודה במטבח גם לילדים הקטנים.
העקרונות הללו הובילו אותנו למקם את פינת האוכל בקצה המטבח ולא כ"אי" באמצעו. שולחן האוכל הקטן מהווה גם מקום נוח לילדים להיות שותפים לפעמים בעבודות המטבח.
צרכי אבזור המטבח של משפחה גדולה כשלנו הם רבים:
- שני כיורים גדולים (בשרי וחלבי) לא צמודים
- שני תנורי אפיה. אחד גדול (תעשייתי) לבשרי, ועוד אחד בגודל רגיל לחלבי
- לפחות שש להבות לבישול
- ארון פסח גדול, זמין ונוח העומד בפינת המטבח
- ארון מזווה
סגנון חיינו ומסגרת התקציב שהעמדנו לטובת המטבח הובילו אותנו להכניס למטבח חלק ממכשירי החשמל הישנים שלנו (תנור אפיה עם כיריים ומקרר). בנוסף, בתכנון המטבח הלכתי על הדברים הפשוטים ביותר על מנת לחסוך בעלויות. הפרזול בארונות הוא פשוט. חלק מהמגירות הן בלום וחלק לא. העדפנו נוחות ופרקטיקה, ועל עיצובים יוקרתיים ויתרנו מראש.
העקרונות של האתר של עמרי סייעו לי מאד בתכנון ובחשיבה על כל פרט ופרט –
- לתכנן מרחקי הליכה קצרים במשולש של כיריים, מקרר, כיור
- כתיבת כל הציוד שצריך להיכנס למטבח, והכנסתו לתוך הארונות בשלב התכנון
- ארון פינתי עם מדפים בצורת פירמידה- ארון שמצליח להכיל בתוכו המון
- ארונות עשויים מעץ סנדוויץ' ודלתות מצופות בפורמייקה
צבע -
המטבח בצבע שמנת. רגוע ומשדר נינוחות. עם זאת רציתי לשבור את הבהיר ולו במעט. לכן הוספנו צבע מעט רועש יותר ואהוב עלי, צבע טורקיז. כך, "כתמי הטורקיז" במספר מקומות במטבח, והשיש שהוא כהה גם כן (גוון חום), יוצרים תחושה של ניגודיות.
מבט כללי על המטבח
ויש גם קצת טורקיז במטבח...
ניצול פני השטח –
אילוצי בניה חייבו עמוד תמך בין המקרר לכיריים. כדי להסתיר את העמוד יצרנו עמודה של מגירות קטנטנות, שניתן להכניס לתוכן פריטים קטנים שתמיד מסתובבים במטבח, כמו גומיות, גפרורים, מטעני חשמל כלי כתיבה... כך הרווחנו משהו אסתטי, ויחד עם זאת מאוד שימושי.
דברים שאני מצטערת עליהם -
- רצינו פינות מעוגלות לדלתות הארון. לכן הוספנו קנט מעץ שעלה ₪2,000. לאחר מעשה ראינו שהביצוע לא היה טוב ולא השביע את רצוננו.
- הדלת של הארון הפינתי ליד המדיח יצאה צרה למידי. לכן על מנת להחזיר כלים מהמדיח לארון זה, יש לפתוח קודם כל את הארון (הארון עצמו הוא מרווח כי יש שם קרוסלה).
- פיזרתי הרבה שקעים במטבח, אך ליד הכיריים לא שמתי אף לא מתג אחד גלוי בגובה השיש.
עוד קצת נגיעות טורקיז-כחול...
לסיכום -
לטעמי היצירה יצאה מושלמת, ולשמחתי הצלחנו לעמוד בתקציב נמוך יחסית של כ- ₪30,000 כולל השיש. את השיש עשיתי ב"טיב השיש" בבית שמש. אני מאד ממליצה על השרות והאמינות שלהם.
בסך הכל אני מאד שמחה על המטבח שהוא נוח, שימושי, יפה וללא חריגה מן התקציב המתאים לצרכים המשפחתיים שלנו.
תנור אפיה וכוורת ליין וספרי בישול
היחידה הזו מסתירה עמוד תמך מאחוריה
וזווית אחרונה של המטבח...
היה יותר נוח אם היה באזור גם שקע נוסף, מעל גובה השיש, כדי לחבר אליו פלטה של שבת / מיחם / קומקום. כי אלו מכשירים שעדיף שיהיו דווקא באיזור זה, שאין בו ארונות עליונים. (במקום אחר האדים עלולים להרוס את הארונות).
חוץ מזה, שמאוד אהבתי את שילוב הטורקיז במטבח שלכם, וגם את האור והמרווח.
ראיתי שלארון הפינתי הקטן יש שתי ידיות? אחת גם למטה? מה הסיבה?
תתחדשו!
הארון תוכנן להיפתח לכיוון השני. (כלומר שציר הארון יהיה קרוב למדיח ואלו הידית בצד הרחוק.) כיוון שראינו שאין אפשרות בצורה הזאת לפתוח את המדיח ואת הארון יחד (שזה משמעותי כיוון שזהו הארון שאליו מפנים מהמדיח..) החלטנו להפוך את כיוון הפתיחה. ממילא נוצרו שתי ידיות...
מה הסיבה לארונות המדורגים?
האם זה בגלל הדירוג של הקיר??
תודה,
עמרי
אכן, הקיר מדורג. ללא הדירוג ארון המטבח היה עמוק מדי (55 ס"מ) והגישה לשיש הייתה מאוד לא נוחה.
הדירוג השתלב טוב עם דלפק מדורג הנמצא ע"י המטבח. כמו כן, ניצלתי אותו בכדי להוסיף את נגיעות הטורקיז.
להתראות